Start > Länkar

Länkar till olika och bra LCHF-relaterade sajter

Här återfinns sajter som man kan läsa mera om LCHF.

Allt du behöver veta om glutamat

Varför glutamat är farligt: aminosyran som förvandlas till ett förrädiskt neurotoxin

Problemen uppkommer med den kraftiga och långvariga överdosering av glutamat som vi idag får i oss via alla tillsatser i maten. Till slut blir skyddsmekanismerna överbelastade och glutamathalten i hjärnan stiger. Vad som då inträffar är att glutamatet gör så att cellväggen öppnas och kalcium släpps in i nervcellen som börjar signalera okontrollerat. Om nervcellen inte klarar av att stoppa kalciuminflödet dör cellen, stimulerad till döds.

Fetmaparadoxen

Kostråden rekommenderar mindre fett och mer kolhydrat.
Vi följer råden. Ändå ökar övervikten.

Experterna står frågande.
Men övervikt och ohälsa går att förklara.
Detta kräver att man flyttar om pusslet.
Motivet blir då ett annat.

Välkommen till ett landskap av
vetenskap och politik.

Fineli ® - Livsmedelsdatabas

Vad är Fineli?
-En livsmedelsdatabas, som upprätthålls av Enheten för nutrition vid Institutet för hälsa och välfärd
-Innehåller information om näringssammansättningen i finländska livsmedel och sådana livsmedel som används i Finland
-över 2000 livsmedel
-54 näringsfaktorer
-I Fineli används de genomsnittliga näringsvärdena för finländska livsmedel.

Jonas Colting - Triathlonstjärnan

Med 20 års elitidrottande och aktivt kunskapssökande bakom sig så har Jonas etablerat en väldigt bred kompetens inom en mängd olika områden. Detta har resulterat i två böcker samt en mängd olika artiklar och krönikor i olika sammanhang.

Det är med utgångspunkt i denna kunskap och erfarenhet som Jonas utvecklat en filosofi med livskvalitet och hälsa som den röda tråden genom träning, mat, inställning och våra kroppars funktionalitet.

Jonas pratar och skriver i synnerhet om hälsa som ett livslångt projekt och hur våra inlärda och förutfattade meningar om åldrande, funktionalitet och förmåga låter vår inneboende potential gå ouppfylld.

Kolesterolmyter

Tar upp myter med kolestrol. Har din läkare problem med ditt kolestrol, så läs på här och skaffa dig en egen uppfattning.

Kolhydrater i Fokus

Det största svenska forumet för LCHF kost. Över 9000 medlemmar och många där är väldigt hjälpsamma. Ett trevligt och snällt forum, som hjälper nybörjare och de som misströstar.

KostGajden.se

Sverige är det enda landet i världen som har en stor, välbehövlig och nyttig debatt om allmänna kostråd.
Därigenom har intresset för lågkolhydratskost exploderat och resultatet börjar synas i våra matbutiker. KostGajden.se fångar upp dessa intressen, kombinerar dem med vad vi näringsfysiologiskt är designade för att äta och översätter det bland annat via innehållsförteckningar till vilka livsmedel vi bör inhandla.

Du kommer bara att hitta bra och nyttiga produkter - som finns i helt vanliga mataffärer nära dig.

Lars Wilsson's hemsida

Har skrivit om välfärdens ohälsa bland annat. På baksidan på andra upplagan av Välfärdens ohälsa: Naturlig mat ger naturlig hälsa, 2:a Upplagan kan man läsa:
I sin nya form kommer Välfärdens ohälsa förhoppningsvis att skapa reda i den debatt som i massmedia blivit alltmer förvirrad under de senaste åren. Allmänheten måste få klart för sig att kostråden från våra hälsovårdande myndigheter till stor del grundas på ekonomiska intressen snarare än på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Livlinan - Istället för doping!

Sedan sju år tillbaka arbetar jag med kost- och hälsofrågor. I början gjordes detta endast på fritiden, men eftersom jag vid det här laget är pensionerad har jag nu möjlighet att satsa på heltid.

Bakgrunden till satsningen ligger i mina egna upplevelser - efter att jag slutat tävlingsidrottandet i 45-årsåldern började vågen slå mot allt högre värden. Irriterad över att inte kunna äta mig mätt utan ätt gå upp i vikt började jag studera detta med kosten.

Livsmedelsverket

Enligt Bert Karlsson så tillåter Livsmedelsverket alla tillsatser, men däremot ska vi äta massor med kolhydrater och våga inte äta något mättat fett för då kommer du att drabbas av alla möjliga sjukdomar.
Livsmedelsverkets - Läs mera om tillsater i mat

Livsmedelsverkets kostråd till barn

Vi har i västvärlden de senaste decennierna upplevt en allt mer ökande fetma och sockersjuka. Våra skolbarn ökar också i vikt och blir fetare och får sockersjuka typ 2. Barnen anklagas äta för mycket och röra sig för litet. Vi rör oss inte mindre nu än 1990, snarare tvärt om enligt en utredning publicerad 2006 i Läkartidningen [1]. Vi har en stor historielöshet då vi glömt mycket av tidigare generationers erfarenheter.

2007 lämnade Livsmedelsverket (SLV) till regeringen nya råd avseende våra förskole- och skolbarns kost.

Fettskräcken kommer från Ancel Keys, en nutritionist som 1953 läste statistik från olika länder och fann att ju mer mättat fett man åt i ett land desto fler fick hjärtinfarkt [2]. Det var i sex länder ett klart linjärt samband, ju mer fett man åt desto fler hjärtinfarkter, ingenting att diskutera! Alltså är fett farligt, framför allt mättat fett.

Läs mer

LowCarbCost - Senaste inom lågkolhydratkost

Samlingspunkt för bloggar, webbsidor och andra resurser som behandlar lågkolhydratkost.
Istället för att hoppa runt bland alla bloggar för att se om något nytt har skrivits eller ej, så finns här de senaste inläggen samlade för enklare / bättre översikt.

Matfett och margarin

Här finns massor om matfett och margarin.

Skaldeman's hemsida

Har skrivit flera bra böcker om LCHF kost (lågkolhydrat kost)


Har du några fler tips som passar här, skicka in tips!

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Bookmark and Share