Start > Mattips

Tips när man lagar mat

Här finns tips på mattips när man lagar mat. Det finns både högt och lågt.

Egen Taco-krydda

2 tsk spiskummin, 1 msk paprikapulver, 2 tsk vitlökspulver, 2 tsk chilipulver, 1-2 tsk salt, (2 tsk lökpulver), (2 krm cayennepeppar), (1 msk oregano)

Blanda allt.

Hyvla smör med osthyveln

Hyvla smör med osthyveln för att på smörgåsen till exempel.

Kall sås

En bra grund om man vill göra en kalls sås tycker jag är att ha ungefär hälften majonnäs och hälften creme freshe. Ganska lagom är ungefär 4 msk av varje. Sen kan man ha i lite vad man vill för att smaksätta den.

Exempel: lite sambal oelek, chilisås och paprikapulver, då har man ungefär en Rhode island-sås.

Matlådor

När man gjort en eller flera matlådor så brukar de vara varma och det är inte så bra att ställa in i kylskåpet när de varmt, då temperaturen går upp och det blir fuktigt i kylskåpet. Spola upp lite kallt vatten i diskhon och ställ i matlådorna där tills de svalnat, då slipper du stoppa in varma matlådor i kylskåpet och de kyls ganska snabbt också mot att svalna i rumstemperatur.

Reda med äggula i sås

Om du vill få såsen och blir mera tjock kan du av den från plattan, så såsen inte är jättevarm, och röra ned den i såsen.

Redning

Det går alldeles utmärkt att reda stuvning, soppa och sås med några matskedar philadelphiaost, om man inte vill ha den syrliga smak som man kan få av philadelphiaost kan man välja en naturell mjukost.

Det går även bra att ha i lite extra smör.

Fiberhusk kan man också använda för att reda med.

Rädda flottet vid knaperstekt bacon

En bra LCHF-frukost tycker jag är ägg och bacon. För att inte för mycket fett ska försvinna från baconen så ska man bara steka dom lätt. Men om man gillar knaperstekta bacon bättre eller vill ha variation. Då kan man efter att man knaperstekt baconen, steka färska champinjoner i baconflottet. Då försvinner inte baconflottet och stekpannan är nästa ren.

Skär löken på detta sätt för att det ska gå fortare

Stevia som sötningsmedel

Om du vill ha ett alternativ till socker eller andra sötningsmedel. Stevia kommer ifrån växtriket. Det är upp till 300 gånger starkaren än vanligt socker.

Tips på tillbehör till kötträtter

Stekt eller grillad halloumi, smörstekt zucchini, squash

Äggskivare

Champinjoner och avocado går alldeles utmärkt att skiva med äggskivaren. Det blir eleganta, jämna skivor! Jag brukar ta loss metalldelen med trådar från plastbiten, lägga en halv skalad avocado på skärbrädan och trycka till. Champinjoner blir bäst om man lägger dem med foten uppåt eller på sidan i äggskivaren.


Har du några fler tips som passar här, skicka in tips!

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Bookmark and Share