Start > Webbartiklar

Länkar till LCHF artiklar på webben

2012-02-28 - Riskerna med fettrik diet är överdrivna

Det finns ingen anledning att förknippa en högfettdiet med allvarliga hälsorisker, åtminstone inte vid diabetes eller metabola syndromet. Numera rekommenderas ­denna diet för diabetiker både i USA och i Storbritannien, skriver Uffe Ravnskov och Bo H Jonsson.

Studier av kostens inverkan på hälsan tillhör nog det svåraste inom klinisk forskning. De flesta människors kost innehåller en varierande mängd av olika födoämnen. Om man i ett experiment med bibehållet kaloriintag ersätter ett födoämne med ett annat, är det dessutom omöjligt att veta om eventuella hälsoeffekter beror på ett minskat intag av X eller ett ökat intag av Y. Observationsstudier är ännu svårare. Vem äter samma kost varje dag och vem minns hur mycket, och vilka av kostens talrika ingredienser, det är som är nyttiga eller som leder till ohälsa?

2011-03-01 Skumgodis har lika stor klimatpåverkan som fläsk

Under lång tid har det propagerats för att det bästa man kan göra för att rädda klimatet på vår jord är att sluta äta kött. Nu visar en första studie betälld av Livsmedelsverket att skräpmat som godis, läsk och chips har stor klimatpåverkan trots att de är näringsfattiga och nästan bara innehåller tomma kalorier.

Här är pressmeddelandet från Livsmedelsverket som bland annat visar att skumgodis har lika stor klimatpåverkan som fläskkött. Några citat:

"Godis och chips har betydligt större klimatpåverkan än äpplen, mjölk och bröd. Det framgår av en studie som har gjorts av SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, på uppdrag av Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket. Det är första gången som godisets påverkan på miljön har analyserats."

2010-12-27 Så blir åldersdiabetiker friska utan medicinering

Åtta forskare: En diet med få kolhydrater och mycket fett - så kallad LCHF-kost - normaliserar blodsockret och insulinhalten på några veckor. Att det skulle vara den feta maten som ligger bakom den oroväckande ökningen av typ 2-diabetes - så kallad åldersdiabetes - stämmer inte. Den förklaringen är i själva verket ett av den moderna medicinens allvarligaste misstag. Tvärtom är det mycket som tyder på att de som har anlag för åldersdiabetes äter för mycket kolhydratrika födoämnen. Som tur är har talrika diabetiker själva upptäckt att de blir friska utan medicin om de minskar radikalt på bröd, ris, pasta, potatis, sötsaker med mera och i stället äter sig mätta på kött, fisk, ägg och hederliga mejeriprodukter, skriver de åtta forskarna.


2010-10-26 Vetenskap på villovägar - Varningarna för högt blodtryck och höga kolesterolvärden är överdrivna

Varningarna för högt blodtryck och höga kolesterolvärden är överdrivna, skriver läkaren Uffe Ravnskov.
Onsdagen den 6 oktober var ett återkommande inslag i radionyheterna att eftervården av patienter med hjärtinfarkt i Sverige var för usel. Året efter utskrivningen hade enligt Hjärt-lungfondens utredning en tredjedel av patienterna fortfarande för högt blodtryck och för höga kolesterolvärden. Professorerna i fondens forskningsråd måste emellertid ha missat några viktiga fakta.

I SBU:s utredning "Måttligt förhöjd blodtryck" från 1994 (SBU-rapport nr 121) framkom att ingen av 22 randomiserade och kontrollerade blodtryckssänkande experiment hade lyckats förbättra sjuk- eller dödligheten i hjärtinfarkt. Ganska visst skrevs det ingenting om detta i rapportens sammanfattning, men det framgår med all tydlighet av en tabell i dess appendix (sidorna 18-19). Dessa studier omfattade till och med endast patienter vars diastoliska BT var högre än 90 mm Hg.

2010-09-29 WHO:s experter har ignorerat riskerna med fleromättat fett

Kostexperterna inom WHO riskerar att skada folkhälsan när de försöker rädda ansiktet, skriver läkaren Uffe Ravnskov.
Fler och fler har kommit fram till att det saknas bevis på att mättat fett är hälsovådligt. Till och med experter inom WHO och FAO, FN: s livsmedelsorganisation, har nu erkänt detta i sin senaste rapport publicerad i Annals of Nutrition and Metabolism (2009;55:1-308). På sidan 173 kan man läsa följande: "The available evidence from cohort and randomised controlled trials is unsatisfactory and unreliable to make judgement about and substantiate the effects of dietary fat on risk of CHD".

2010-06-15 Kolesterolmyten lever på konstgjord andning

Eftersom det inte föreligger något orsakssamband mellan blodets kolesterolhalt och risken att dö i hjärtinfarkt är det dags att begrava kolesterolhypotesen.

Professorerna Anders G Olsson, Finn Bengtsson, Annika Rosengren och biträdande professor Per Tornvall häv­dade i Läkartidningen [1] att hypotesen om att kolesterol orsakar ateroskleros och hjärtinfarkt står sig. Vidare konstaterar de att den debatt vi inledde under Brännpunkt i Svenska Dagbladet förra sommaren [2] åtminstone inte lett till minskad förskrivning av statiner.

I sitt försök att skingra de tvivel vi eventuellt ändå sått, menar författarna att det tyngsta skälet för att tro på kolesterolets skuld är det ärftliga tillståndet familjär hyperkolesterolemi (FH).

2010-05-12 Ännu en myt - det "hjärtvänliga" Becel

Livsmedelsverket borde varna för populärt margarin, anser läkaren Uffe Ravnskov.
Sedan många år har vi fått veta att vi bör äta Becel i stället för smör och Bregott. Becel innehåller nämligen rikligt med fytosteroler, grönsakernas kolesterol. Fytosterolerna sänker halten av vårt eget kolesterol i blodet och sägs därför minska risken för åderförkalknng och hjärt-kärlsjukdom. Det saknas emellertid kliniska experiment, som visat att ett högt intag av växtsteroler gör nytta. Mycket talar för att det är tvärtom.

Redan 1991 visade en studie publicerad i tidskriften Metabolism att en hög halt av växtsteroler i blodet är associerad med en högre risk för hjärt-kärlsjukdom hos patienter med genetiskt betingat förhöjt kolesterol och senare studier har visat att det även gäller för andra.

2010-03-22 Livsmedelsverket har allvarliga kunskapsluckor

Livsmedelsverkets kostråd är föråldrade, saknar vetenskaplig grund och kan till och med vara farliga. Det skriver Fredrik Nyström (bilden), professor i internmedicin vid Linköpings universitet och en av föreläsarna på framtidsforumet På Landet. Han lyfter också upp landsbygdens roll för hälsan.

Landsbygden som är så viktig för vårt välbefinnande är också grunden för den kanske största av alla näringsgrenar - livsmedelsproduktionen. Idag går trenden mot att i allt högre grad producera så nära konsumenten som möjligt för att undvika långa transportsträckor. Då är det ännu viktigare att den gröda som produceras på nära håll verkligen är bra för vår hälsa.

2010-02-18 Björn Ferrys "guldkost" är LCHF-kost

Björn FerryBjörn Ferry först med OS-guld på LCHF-kost
Björn Ferrys för många så överraskande OS-guld i skidskyttets jaktstart, innebär genombrottet för toppidrott på LCHF-kost i Sverige.

För oss på LCHF.se är det inte alls en lika stor överraskning.
Vi visste att förutom den målmedvetenhet, obestridliga fysiska talang och det starka psyke som Björn besitter och som är så betydelsefulla i en sport som skidskytte, hade ett nytt element tillkommit - LCHF!

2010-02-16 Ännu en professor: dags att sätta punkt!

500 läkare sitter i publiken medan professor Peter Nilsson berättar vad moderna studier på kost (fett) och hjärtsjukdom visar. Längst till höger på scenen sitter Stephan Rössner som talat just innan.

Kan det sägas tydligare?

En minut in i föreläsningen:

".Därmed måste man sätta punkt. Det finns inget samband mellan intag av mättat fett och hjärtkärlsjukdom."

- Peter Nilsson,
Professor i kardiovaskulär forskning,
Januari 2010

2010-02-09 Nya matrutiner ska rädda undernärda åldringar

Flera av Trobergshemmets boende är undernärda. Men en vändning är på gång genom det nutritionsprojekt som startade förra året.
- Alla ska ha ett gott näringstillstånd, säger vårdchef Ritva Eklund.
Det är inte bara en om- och tillbyggnad som är på gång på Trobergshemmet. Även på insidan arbetar personalen med nya utmaningar. En av dem är ett nutritionsprojekt som ska se till att alla de boende har ett gott näringstillstånd.
- Maten är en otroligt viktig del i äldreomsorgen, både att de boende får i sig rätt näring och att det sker i trevlig miljö. Det har uppmärksammats på många håll att äldre inte får i sig näring, säger Mariehamns stads äldreomsorgschef Benita Muukkonen.
När Trobergshemmet gjorde sin verksamhetsplan för 2009 satsade man på ett stort mål som skulle gälla hela huset. Vårdchef Ritva Eklund gick en kurs vid Högskolan på Åland där Erika Johansson föreläste om bland annat näring för äldre. Det blev avstampet till ett nutritionsprojekt.
- Målsättningen är att ingen ska vara undernärd på Trobergshemmet, säger Ritva Eklund.

2010-01-27 Läkare är nickedockor - följer felaktiga råd om statiner

DEBATT: Landstingens experter har ofullständiga kunskaper om sambandet mellan diabetes och kolesterol. Dessutom underskattas riskerna för biverkningar av statinbehandling, skriver Uffe Ravnskov, läkare och docent i Lund.

2009-12-24 Fet mat orsakar inte övervikt

Fet kost gör oss inte feta. Det visar den hittills största studien med 90.000 deltagare. Den fettsnåla nyckelhålsmärkningen saknar vetenskapligt stöd och bör skrotas, anser en ledande svensk forskare.

- Två generationer svenskar har fått fel kostrekommendationer och har jagat fett i onödan. Det är dags att se över kostråden och basera dem på modern vetenskap, säger Göran Berglund, professor i internmedicin vid Lunds universitet.

2009-11-04 Radikal förändring av WHO:s syn på mättat fett i maten

Varför följer Livsmedelsverket rekommendationer som inte håller, undrar Uffe Ravnskov med flera.

Det senaste numret af Annals of Nutrition & Metabolism är en 300 sidors rapport med titeln Fats and Fatty Acids in Human Nutrition. Här sammanfattar 28 experter utsedda av FAO och WHO de senaste rönen på området.

2009-10-27 Nya rön: Mättat fett förebygger hjärtinfarkt

Fet mat i kombination med frukt och grönsaker kan minska risken för hjärtinfarkt. Det visar ny forskning från landstinget i Kronoberg.

Bakom de kontroversiella rönen står läkaren Sara Holmberg som under tolv år har studerat över 1 700 män som bor eller arbetar på landsbygden.
Männens matvanor kartlades i början av undersökningen och vid olika uppföljningar har hon kontrollerat hur många som drabbats av hjärtinfarkter eller avlidit.

2009-09-17 Livsmedelsverket har övertygat mig

När det gäller mättat fett (smör, fläsk, kokosfett, mm) är det lätt att bli förvirrad av den pågående debatten och av motsägelsefulla forskningsrapporter. Är mättat fett skadligt eller nyttigt för hälsan? SLV (Livsmedelsverket) har genom sitt agerande definitivt övertygat mig. Man säger sig där ha en kader av oerhört kompetenta och välmeriterade specialister på kost och nutrition - och ändå har man trots stora ansträngningar knappt kunnat presentera någon forskning som visar att mättat fett är farligt. Om inte SLV:s experter är totalt okunniga på sitt område, vilket jag betvivlar, så kan man bara dra slutsatsen att det helt enkelt inte finns någon relevant forskning som visar att mättat fett är farligt. Tvärt om verkar mättat fett vara det mest hälsosamma man kan äta.

2009-09-09 Vår slutsats är att kostråden saknar vetenskaplig grund

I våras utspelades i Dagens Medicin en märklig debatt där Livsmedelsverket försvarade sin ståndpunkt att naturligt mättat fett - som alla däggdjurs inklusive människans celler till stor del byggs upp av - skulle vara skadligt. Livsmedelsverket presenterade en lista på 72 artiklar som påstods stödja rådet att undvika mättat fett i kosten. Efter en granskning av dessa, varav en hel del inte var originalstudier utan översiktsartiklar, var vi förvånade. Inte ens alla översiktsartiklar handlade om det påstådda ämnet, och endast två av originalstudierna kunde med bästa vilja ses som stöd. Alla övriga handlade om annat eller gav föga förvånande rentav stöd för det mättade fettets nytta.

2009-08-16 Hippokrates tillbaka igen - men varför?

I fyratusen år gällde högfettläran i Europa. Folk blev tillsagda att äta ordentligt med fett och ta det lugnt med bröd, rotfrukter och dyligt, eftersom det lätt ger övervikt. Att denna tanke blev så långlivad beror väl på att folk mådde bra av den. En av dem var själve herr Banting, som gav oss uttrycket "banta". Men så kring 1960 dög den inte längre. Nu skulle man börja tänka på att inte ta in mer energi än man förbrukar. Med resultat att vi sedan dess blivit allt fetare, de senaste åren så dramatiskt att parksoffor bryts sönder och flygbolag måste skaffa bredare passagerarstolar.

2009-08-14 Testa profylax med vitamin D och kost mot influensan

Dessa åtgärder saknar biverkningar och är ganska billiga, skriver Stig Bengmark.

H1N1-epidemin förväntas ta fart framåt hösten. Vacciner produceras för fullt, men hinner inte testas fullt ut före användning. Av olika skäl, som allergi och kostnader, kommer många på jorden inte att kunna få vaccinet. Kompletterande insatser måste anses värdefulla.

En del individer löper en väsentligen större risk än andra att drabbas hårdare av influensan. En trolig för­­klaring är nedsatt funktion av immunsystemet, och åtföljande förhöjd systemisk inflammation i kroppen. En attraktiv hypotes föreslår att infektioner föregås av en längre eller kortare period av förhöjd systemisk inflammation. Om hypotesen stämmer, bör ansträngningar att sänka graden av systemisk inflammation i kroppen kunna medföra möjligheter att motverka sjukdomsutbrott.

Kostdoktorn bloggar om detta också.

Köp Omega-3 här.

2009-08-02 Omega-6 bakom svår tarmsjukdom

Omega-6 kan ligga bakom en tredjedel av samtliga fall av den svåra tarminflammation ulcerös kolit. En variant av den "närbesläktade" omega-3 däremot minskar risken för denna sjukdom med 77 procent. För första gången har tydliga hälsoskillnader mellan de två livsnödvändiga fettsyrorna kunnat påvisas.

2009-07-14 Är kolesterol en riskfaktor?

"FARLIGT" KOLESTEROL Flera vetenskapliga studier har visat att infarktpatienter har lägre kolesterolvärden än normalbefolkningen och att dödligheten dessutom är högre vid låga värden. Nu är det dags att förkasta hypotesen om sambandet mellan höga kolesterolnivåer och hjärtinfarkter och kanske också dags att utreda vad som lett till detta vetenskapliga haveri, skriver Lars Werkö, Tore Scherstén och Ralf Sundberg.

2009-06-19 Ansvaret att engagera sig

När Johan Hedbrant, forskningsingenjör på IEI, insåg att något inte stämde i den rådande kostdebatten kunde han inte låta bli att engagera sig - senast genom en debattartikel i Läkartidningen.

Vad får en forskningsingenjör på IEI att engagera sig i kostfrågor för diabetiker? Insikten att vetenskapssamhället ogärna granskar sina sanningar, kanske.

- Men i grunden handlar det om lärandet, om lusten att bolla sin kunskap mot andras, säger Johan Hedbrant, som gett sig in i debatten om vad som egentligen ligger bakom nationella och internationella kostråd för diabetiker.

- Man kan ju tro att de är vetenskapligt underbyggda, men så är det faktiskt inte. Däremot kan man se att vetenskapliga experter som står bakom råden ofta har kopplingar till livsmedelsindustrin, säger Johan Hedbrant.

Läs mer:

2009-06-09 Är du en kolhydratoman?

Ja, detta är en vanlig fråga och ett av de största problemen gällande viktminskning och diabeteskontroll. Sockerberoendets varande eller icke varande kan diskuteras i oändligheten. Jag struntar i vad de komemr fram till. Jag VET att det finns och att det är ett stort problem, sen hur de vill definiera det... ja, spelar det så stor roll?

Det finns två anledningar till "suget" på kolhydrater. det rent kemiska som du skapar genom att äta mycket kolhydrater OCH ha den genetiska läggningen för att trigga, för att få kicken och belöningen. Alla känner nämligen inte detta. Ungefär som vissa mår äntligen bra och finenr ett lugn (eller snarare slipper den totala ångesten) när de dricker, så de fortsätter att dricka till alkoholism. Andra tar ett glas för att det är gott och slutar sen.

Läs mera:

2009-06-03 Var finns Livsmedelsverkets expertis när den behövs bäst?

REPLIK Uffe Ravnskov med flera ger svar på Livsmedelsverkets replik om studier bakom kostråd.

För ett par månader sedan publicerades här på debattplats vår analys av Livsmedelsverkets 72 studier om det mättade fettets påstådda farlighet.

Nu har verket äntligen reagerat, men utan att svara på vår kritik - vi kan inte ens hitta termen mättat fett någonstans.

I stället skriver nutritions­avdelningens chef Ulf Bohman i ett inlägg att "Livsmedelsverkets uppdrag är att ge råd till den friska befolkningen för långsiktigt hälsosamma matvanor".

Läs mer:

2009-05-27 Light är inte bright

Ju mindre fett, desto fler tillsatser. Det visar en granskning som GP konsument har gjort. Flera vanliga livsmedel innehåller tillsatser som är både omdebatterade och ifrågasatta.

Lightprodukter ses som ett alternativ för dem som vill få i sig färre kalorier. Men fett är både smakbärare och konsistensgivare. Försvinner fettet blir maten vattnigare och smakar mindre.

Smaken och konsistensen måste "korrigeras", vilket livsmedelsproducenterna ofta gjort med diverse olika tillsatser, bland annat modifierad stärkelse och andra förtjockningsmedel, sötningsmedel samt emulgeringsmedel.

Läs mera:

2009-05-24 DN: Personliga kostråd kan ge billigare diabetesvård.

Bra artikel om kostnaderna för diabetesbehandling - runt 10 miljarder per år. Vad kunde hända om fler testade LCHF-kost? Helena Hesselmark intervjuas.

2009-03-31 Jonas Colting om "kolhydratsbluffen"

Senaste Runners World innehåller en intressant debattartikel av triathlon-stjärnan Jonas Colting.

Han hävdar att svenska idrottare luras till ett "fanatiskt ätande av flingor, gryn, bröd, pasta och andra raffinerade produkter av i bästa fall tveksam till i värsta fall usel kvalitet".

Läs mera...

2009-05-12 Varning för fruktbluffen

Lars-Erik Litsfeldt: Livsmedelsverket bör sluta med kostråd till allmänheten
En rad heliga kor faller. Vi kan äta fett, vi blir tjocka av frukt. Trots nya rön håller Livsmedelsverket fast vid sin ingrodda linje. Beträffande frukten kan det vara intressant att i likhet med det mättade fettet be Livsmedelsverket presentera de studier man har för att frukt inte på något sätt är fettbildande. Det vore intressant därför att det finns många av oss som har problem med vikten men som ändå anses kunna äta frukt i fri mängd, skriver Lars-Erik Litsfeldt.

2009-05-11 Doktorn som slåss för fettet

Annika Dahlqvist har blivit fettdoktorn med svenska folket. Under fem års tid har hon fört sin David mot Goliat-kamp för att få människor att äta "det goda fettet". Trots massivt motstånd från livsmedelsetablissemanget.

Annika Dahlqvist föreläsningsschema ser ut som turnélistan för ett hårt arbetande rock'n'roll-band. Den här veckan Helsingborg, Kristianstad, Malmö, Sandviken och Åbo-kryssning. Därefter Stockholm, Ängelholm, Uppsala, Östersund, Hudiksvall, Örnsköldsvik, Älvdalen och Krylbo.

Och det är bara maj månad.

Läs mera...

2009-04-25 Baconfett är inte farligare än potatis

Studien visade med tydlighet att det inte på något sätt är farligare att äta baconfett och Bregott än att käka kokt potatis och pasta. Det ger ingen ökad risk för cancer, och höjer inte kolesterolvärdet utan bildar tvärtom nyttigt HDL-kolesterol. Det farliga ur ett fetmaperspektiv är överintaget av kalorier, men det är inte farligare om överintaget består av fett än av kolhydrater.

2009-04-16 Fusket med vispgrädden

Det går ju att krångla till vad som helst. Vispgrädde, exempelvis. Här på bilden ser du sju gräddförpackningar. Men bara två är på riktigt. Fyra är fula fuskare och en vacklar omkring på gränsen.

2009-04-08 Livsmedelsverket bör sluta med kostråd till allmänheten

Varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet, skriver Uffe Ravnskov med flera.

En huvudpunkt i dagens kostråd är att undvika mättat fett därför att det sägs öka risken för hjärt-kärlsjukdom, övervikt och cancer. Flera av oss har frågat Livsmedelsverket vilka vetenskapliga studier man använt som stöd. Det vanliga svaret har varit att "det finns tusentals", eller så hänvisar man till nordiska och internationella konsensusrapporter. Men huvudargumentet i dessa är att mättat fett höjer kolesterolet. Det är vad vetenskapen kallar ett surrogatutfall, därför att högt kolesterol inte i sig är en sjukdom. Läs mera...

2009-02-13 Sanningen om socker

Att sockret är skadligt på många olika sätt råder det nog ingen tvekan om. Dr Nancy Appleton i Kalifornien, USA m.fl, har genom studier av patientjournaler och forskningsresultat i medicinska tidskrifter summerat en del av sockrets skadeverkningar på kroppen. Det finns en lista på 73 olika skadeverkningar på kroppen som Dr Nancy Appleton funnit att man i högre eller mindre grad kan koppla till sockrets negativa effekter. Nämner ca. 20 stycken...

2009-02-13 Becel får inte längre använda Hjärt-lungfondens märke

Lättmargarinet Becel får inte längre använda Hjärt-lungfondens emblem på företagets margarinaskar. Det finns för många oklarheter kring kostråden, tycker forskningsfonden.

2009-01-27 Ät fett - bli smal i vår

Fettdoktorn: Du går ner 2 kilo i veckan
Gå en lättare vår till mötes. Med kött, smör och grädde. Gå ner två kilo i veckan, säger läkaren Annika Dahlqvist.

2008-01-17 Socialstyrelsen ger grönt ljus för Annika Dahlqvists kostråd

Läkaren Annika Dahlqvists rekommendationer av kolhydratfattig kost till patienter med övervikt och typ 2-diabetes är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det har Socialstyrelsen nu slagit fast.

2007-10-04 Allt du behöver veta om glutamat

Glutamat är en av kroppens 20 aminosyror och ämnet behövs i låga halter för att muskler och nervsystem ska fungera samt i hjärnan där det fungerar som en signalsubstans.

Om man äter en kost utan glutamat kan kroppen själv tillverka den mängd som behövs.
För att hålla glutamathalten på exakt rätt nivå i vätskan som omger nervcellerna
i hjärnan har kroppen kraftfulla skyddsmekanismer för att hindra att glutamathalten
blir för hög (de s.k. glial-cellerna).

2006-01-01 Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta

Mättat fett oskyldigt: Fettsyrametabolismen är uppbyggd kring mättade fetter, och fettvävnaden i människor och djur består främst av fettsyror som är mättade och enkelomättade. Därför är den mycket spridda och seglivade myten om det mättade fettets hälsofarlighet egentligen orimlig från grunden.


Har du några fler tips som passar här, skicka in tips!

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Bookmark and Share