Start > Nybörjare

Information till nybörjare med LCHF-metoden

Att börja med LCHF (lågkolhydratkost)

  • Det som man enklast kan börja med är att utesluta alla enskilda matprodukter som innehåller mer än 5% kolhydrater.
  • Använd inte margariner utan bara riktigt smör och Bregott (normalsaltat). Nyfiken på hur margarintillverkningen går till titta här.
  • Generellt kan man säga att grönsaker som växer ovan jord är okay, medan de som växer under jord är inte okay.
  • Välj den fetaste produkten. De med gröna nyckelhål ska du se som svarta dödskallar.
  • Gör så feta och goda såser som möjligt. Såsen är oftast det som ger LCHF kosten det lilla extra i smakväg. Håll lite koll på andelen kolhydrater då du köper färdiga såser.
  • Hur mycket mat skall jag äta?
    En bra tumregel är att äta tills man är nöjd och inte så mycket att man är proppmätt. LCHF bygger på hormoniellt styrd viktbalans. När man nästan utesluter kolhydrater helt så fungerar kroppens aptitregleringssystem bättre. Vilket medör att om du väger för mycket kommer du att äta mindre automatiskt, utan hunger, väger du för lite kommer du gå upp i vikt.
  • Forumet kolhydrater.ifokus.se är ett forum som man diskuterar LCHF i alla möjliga former. Medlemmarana som är över 9000 är väldigt trevliga och har man frågor eller funderingar som är detta forumet det bästa i ämnet. Om du inte är medlem rekommenderar jag dig att bli det där.
  • Boken Ät fet mat! - bli frisk och smal med LCHF av Lars-Erik Litsfeldt. tycker jag är en bra första bok om LCHF. Den är lättläst och lätt förstå.
  • Kostdoktorn är blogg av doktor Andreas Eenfeldt, som skriver om kost och hälsa, denna blogg rekommenderar jag att följa. Kostdoktorn har även en bra nybörjaguide .

Få en viktminskning utan svält

Om du äter tillräckligt med fett och väldigt lite kolhydrater, så sköter kroppen normalt resten själv. Då blir det ingen svältbantning utan en hormonell bantning. Vid svältbantning är det vanligt att 40 procent av viktnedgången är minskad muskelmassa. Med LCHF så jobbar du med kroppen i stället för mot den. Att äta sig mätt på god, fet mat och samtidigt gå ner i vikt, är en hållbar metod, som gör att du kan bibehålla din nya vikt och inte gå upp igen som man oftast gör efter en svältbantning.

När man äter LCHF behövs inga 20 minunter träning för att bränna fett eftersom man öppnat upp fettcellerna och bränner fett dygnet runt (insulin spärrar fettcellerna dels via socker inne i fettceller, men även genom påverkan på enzymer som splittar fettmolekylen).

Enbart träning leder inte till viktminskning

Frukt är det största viktminskningshindret för kvinnor och öl är det största viktminskningshindret för män.

Tillsatser eller E-nummer

"Det finns sammanlagt 316 E-nummer, tillsatser som är godkända av EU och därmed också i Sverige. Ingen kan hålla dem alla i huvudet. Så om man bara tänker lära sig ett enda utantill är mitt förslag: E621.

Inte i första hand för de misstankar som finns om att detta ämne kan vara hälsovådligt utan därför att förekomsten av E621 i innehållsföreteckningen säger något intressant om produkten. För det är just produkter det handlar om, denna tillsats är en av de processade livsmedlens allra viktigaste komponent.

Det dolda och ofrivilliga budskapet till den medvetna konsument är följande: Den mat du nu står i begrepp att köpa innehåller så utarmade råvaror och har behandlats på ett sådant sätt i den industriella processen att de naturliga smakerna blivit så svaga att en särskild substans måste tillsättas för att maten ska bli ätlig."

Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik Detta är ett utdrag ifrån boken: Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik








Läs mera om tillsatser på livsmedelsverket: Tillsatser i mat och E-nummernyckeln

Vetenskap

Lågkolhydratkost är på väg att bli okontroversiellt i behandlingen av framför allt övervikt och diabetes. Socialstyrelsen har godkänt lågkolhydratkost för behandling av övervikt samt diabetes typ 2. ADA (American Diabetes Association) har godkänt lågkolhydratkost för överviktiga diabetiker.

Läs mera på Kostdoktorns sida om vetenskapen runt lågkolhydratkost

Kolesterolmyten

En av de mest seglivade myterna inom medicinen säger, att för mycket animaliskt fett i maten och ett förhöjt kolesterolvärde är farligt för hjärta och kärl. Läs fakta på Ravnskovs sajt om detta.

Läs mer på Ravnskovs sida om Kolesterolmyten

Kolesterol är ett hälsofrämjande ämne. Det är en kritisk komponent i cellernas membran, en föregångare till alla steroidhormoner, ett förstadium till vitamin D, och den begränsande faktorn att hjärncellers behov att knyta kontakter med varandra kallade synapser, vilket gör det väsentligt för inlärning och minnet.

Några av de mest näringsrika livsmedel som finns, till exempel äggulor och lever, är de livsmedel som innehåller mest kolesterol. Antifett- och antikolesterolkampanjer har smutskastat dessa livsmedel i årtionden utan några som helst bevis för att de orsakar sjukdomar. De har egentligen motsatt effekt, de främjar hälsan.

Läs mera på den Amerikanska sajten om Cholesterol and health

Diabetes

Kostdoktorn skriver om hur framförallt dietister är felutbildade: Den tragiska okunskapen om diabetesmat

Boktips för människor som inte är medicinskt fackfolk är Diabetes. Inte. - Den naturliga vägen med LCHF av Lars-Erik Litsfeldt. Den här boken tar behandlingen av diabetes ett steg framåt och liknar inte andra böcker om diabetes. Det finns möjligheter att bromsa ned insjuknandet och rentav stoppa det och som i Lars-Eriks och många andras fall även normalisera blodsockervärdena. Den diabetiker som idag äter enligt de officiella kostråden men tar till sig innehållet i den här boken blir friskare. I de allra flesta fall kan medicineringen minskas och i många fall tas bort helt.

En beskrivning om hur Helena Hesselmark gick grån diabetes 2 till diabetes 0: From diabetes type two to diabetes type zero or hwo I quit insulin (engelska).
Helena Hesselmark beskriver även hos kostdoktorn hur hon blivit symtomfri från diabetes 2. Diabetiker typ 2 blir symtomfri, på LCHF-kost

OBS om du medicinerar för diabetes behöver du först läsa detta stycke! Mindre kolhydrater i kosten gör att du vanligen behöver mindre medicin. Om du då tar samma dos som tidigare riskerar du få blodsockerfall. Framförallt om du tar insulin. Tar du bara metformintabletter är det ingen fara. Andra diabetes-tabletter innebär viss risk. Var därför mycket noggrann med blodsockerkontroll i början om du börjar med LCHF-kost. Anpassa (sänk) medicindoser när det behövs. Detta bör om möjligt ske med läkarkontakt. Friska, eller diabetiker utan medicin/bara metformin riskerar ej blodsockerfall. Mera information hittar du hos Kostdoktorn.

Motion

MotionJonas Colting tävlar i triathlon. Han äter stenålderskost, en kost som gör honom fettdriven och som är vida överlägsen den kolhydratkost som idrottsmän i gemen annars tillämpar. Det ger också fantastiska prestationer. Här nedan följer ett urval av hans meriter. En fullständig meritförteckning, liksom hans egna tankar om träning och tävling, finner du på hans hemsida.


En svensk klassiker innebär Vansbrosimmet 3 km, Vasaloppet 9 mil (rullskidor på sommaren), Vätternrundan på cykel 30 mil och Lidingöloppet, löpning 30 km. Detta gjorde Jonas under ett och samma dygn! ( 17 tim + transporter). Det hade inte varit möjligt om han varit sockerdriven i stället för fettdriven. Kroppen skulle aldrig kunnat ta till sig tillräckligt mycket näring från kolhydrater (sportdryck), utan han skulle "gått in i väggen". Fettdrift ger överlägsen uthållighet!

Intervju med Colting del 1
Intervju med Colting del 2 Jonas Colting om "kolhydratsbluffen" Filmer med Colting

Tillskott - vitaminer

D-vitamin

För de flesta vuxna brukar ett tillskott på 2 000 - 4 000 E dagligen vara klokt, om man inte regelbundet är cirka 15 minuter i stark sol med bar hud. För barn är det lagom med 1 000 E dagligen.

Från en artikel: D-vitaminbrist kanske vanligare än vi trott i läkartidningen:

D-vitamin och dess metaboliter utgör ett viktigt endokrint system med effekter på genuttrycksnivå i de flesta vävnader, inklusive hjärnans neuron.
Vårt lands geografiska latitud (som begränsar tillgången på UV-ljus typ B), undvikande av sol och bristfällig kost har bidragit till att D-vitaminbrist/-insufficiens är vanlig. Riskgrupper är äldre, mörkhyade och beslöjade.
D-vitamininsufficiens kan vara en väsentlig riskfaktor för vanliga cancerformer och diabetes samt kardiovaskulära, autoimmuna och neuropsykiatriska sjukdomar. Gränsvärdet för denna effekt ligger högre än gränsen för egentlig D-vitaminbrist.
Utökade förebyggande åtgärder och behandling av D-vitaminbrist/-insufficiens skulle kunna förbättra folkhälsan; ytterligare forskning behövs.
D-vitaminbehandling försvåras idag bla av brist på lämpliga preparat.

Läs även vad Kostdoktorn skriver om D-vitamin

Fyra alternativ av D-vitamin

D-pearls D-pearls. 800 E / 120 kapslar. Lyxvarianten. Oljekapslar (med kallpressad olivolja) vilket underlättar upptaget av det fettlösliga D-vitaminet. 2-5 kapslar per dag till vuxna, en om dagen till barn.

D-vitamin Holistics 2,000 ED-vitamin 2 000 E / 90 kapslar. Holistics D-vitamin, populärt märke. Pulver i kapslar - bör därför tas tillsammans med fet mat för bästa upptag. 1-2 kapslar per dag till vuxna, en varannan dag till barn.

D-vitamin Bättre hälsaD-vitamin 2 000 E /100 kapslar.1-2 kapslar per dag till vuxna, en varannan dag till barn.

D-vitamin Dr DonsbachD-vitamin 400 E /60 kapslar. 5-10 kapslar per dag till vuxna, 1-2 till barn.

Omega-3

Vi äter alldeles för lite fisk i Sverige och när vi äter fisk är det ofta vitfisk som torsk och plattfisk, vilka innehåller låga halter av omega-3-fettsyror. Det är de feta fiskarna som sill, lax och makrill som innehåller mest omega-3-fettsyror. En enkel regel säger att 100 gram lax innehåller cirka 1 gram omega-3-fettsyror. Detta gäller vild lax. Odlad lax (fjordlax) innehåller betydligt mindre omega-3-fettsyror och är beroende av vilket foder man ger den. Vi behöver ca 1 gram omega-3-fettsyror om dagen. För att få i sig rekommenderad mängd omega-3-fettsyror krävs därför att man äter fet fisk 3-4 gånger i veckan.

Det finns gott om omega-3 i fet fisk eller kött/mejerivaror från gräsbetande djur. Modern djuruppfödning sker vanligen med spannmål numera, vilket ger brist på omega-3. Modern industrimat innehåller ofta knappt någon omega-3, då den lätt härsknar och kortar matens bäst-före-datum.

För de som inte regelbundet äter fet fisk eller gräsbetat kött kan tillskott vara klokt. Kapselform är bäst då det skyddar fettet från att härskna.

Lagom dos kan vara 1 gram dagligen av långkedjat omega-3 fett (EPA+DHA), dvs 1000 mg. Det motsvarar ca 3 engramskapslar vanlig fiskolja, som även innehåller annat fett. Mer (ex dubbel dos) kan vara bra för att balansera ett högt omega-6 intag (vanligt) eller vid allergiska besvär.

Läs mer om omega-3 hos kostdoktorn

Två alternativ till Omega-3

Omega-3 Biomarin Naturell Omega-3. 1 gram fiskolja / 100 kapslar Billigaste omega-3 fettet i mindre förpackning. Förslag: 3-4 kapslar/dag till vuxna, 2 till barn.

Omega-3 ForteKoncentrerad omega-3. 1 gram / 2 x 120 kapslar Sägs vara renad och innehålla mindre miljögifter. Förslag: 2 kapslar/dag till vuxna, 1 till barn.

Myter

En myt är att hjärnan behöver kolhydrater för annars blir man dum. De flesta som går över till att äta kolhydratfattig kost får övergångsbesvär som lite sämre minne under den första till den andra veckan, för att sen återgå till normalt eller bättre minne. Se vidare vad Kostdoktorn skriver om detta.

Problem

De flesta som börjar med LCHF slipper suget efter kolhydrater efter några veckor.

Du som fortfarande har sug efter kolhydrater, kan prova vad Anna Hallén skriver om detta: Är du en kolhydratoman?.

En av punkterna för att mildra ångesten är ta en dubbel dos Omega-3.

Om du har problem med att gå ned i vikt eller stannat av i din viktnedgång så har kostdoktorn satt ihop en lista över punkter som du kan titta på: svårt att gå ned i vikt!

Det finns även en bra guide på kolhydrater.ifokus.se om problem med viktminskning.



Har du några fler tips som passar här eller om du ser några fel, skicka in tips!

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Bookmark and Share