Start > LCHF-Recept: Rimmad Fläsklägg med Rotmos LCHF

Rimmad Fläsklägg med Rotmos LCHF

Portioner: 4-5
Källa: Birgitta Höglund's Mat
Visa alla recept för: Birgitta Höglund's Mat
Rimmad Fläsklägg med Rotmos LCHF
Foto: Birgitta HöglundIngredienser:
1 kg rimmad Fläsklägg med ben
1 stor Morot
10 cm Purjolök
1 gul Lök
10 Vitpepparkorn
6 Kryddpepparkorn
2 Lagerblad
½ Blomkålshuvud
VattenGör så här
Skölj av fläskläggen i kallt vatten. Lägg den i en gryta, täck med kallt vatten och koka upp. Skumma.

Skär grönsakerna i grova bitar och lägg ner runt köttet tillsammans med peppar och lagerblad.

Koka under lock på svag värme i 2 timmar. Lägg då ned ½ Blomkålshuvud i bitar och låt sjuda färdigt en halv timme till.

Ta upp blomkålen med en hålslev tillsammans med några morotsbitar. Lägg i en kastrull och mosa med potatisstöt.

Smaksätt med riven Pepparrot efter smak och rör ner 2 msk Smör och ½ dl Grädde. Smaka av med salt och peppar och värm försiktigt.

Fördela moset i djupa tallrikar och lägg köttet på. Häll lite buljong över och garnera med hackad Persilja.Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Betyg 3,0 av 2 rösterKommentarer (11)

  2011-09-12 14:00:44

  J. Jag håller med om att jag var för snabb att skriva ut kolhydratsmängden. Det jag ville med min första kommentar var att säga att man skulle läsa hela receptet innan man ger halvspydiga kommentarer (som LMA gjorde tex). Vilket är väldigt vanligt på denna sidan. Därför gjorde jag en uträkning på mina mängder mat som jag använde för att visa att det inte var så mkt kolhydrater som man kan tro. (Slänger man dessutom bort moroten och löken kan det inte bli så mkt kvar). Det var ju lite dumt så här i efterhand.

  Viola
  2011-09-11 22:35:42

  Kan inte alla försöka hålla trevlig ton. Även om man inte tycker som alla andra behöver man inte låta otrevlig och dryg? Diskussioner - ja tack. Använda härskartekniker i diksussioner - nej, då blir det väldigt lätt fel.

  Har i alla fall lagat detta och det var gott! Tack Birgitta.

  Anna
  2011-09-10 17:44:15

  Men hur har du tänkt då egentligen? Det står 0.5 blomkålshuvud det står överhuvudtaget inte hur många dl det är. Redan där får du ett uppskattat värde som möjligen stämmer för det du lagade just den gången, men knappast inte för något annans tillfälle någon annan gång. Du kan helt enkelt inte räkna ut ett exakt värde på ett så pass ungefärligt recept.

  Varför skulle du slänga boken? Den har väl inte bara en uppskattad lista som är väldigt ungefärlig för mängden kolhydrater. Men om du tror att du med en sådan med amerikansk lista som inte är för svenska varor och dessutom inte är mer exakt än i dl och cm kan räkna ut ett exakt värde så lurar du nog dig själv. Men det är väl inget sagt att man måste räkna exakt? Vill du ha lite mer exakta värden på vad just du äter så kan du ju lätt använda en våg och svenska listor och komma närmare.

  J
  2011-09-10 10:03:16

  J. Jag borde givetvis ha skrivit att jag räknade dl även på blomkålen. Men är det som du säger kan jag ju lika gärna slänga Atkins-boken i tunnan för då har man ju ingen aning om hur mkt kolhydrater man äter.

  Viola
  2011-09-10 00:47:02

  Det du är helt ute och cyklar med är att du tror du kan räkna ut det exakt utifrån ett sådant recept. Nu vet jag inte hur översättningen är på just den boken, men de flesta översättningar av Atkins böcker är inte korrigerade för Svenska varor. Grönsaker och liknande varierar mycket beroende på exakt sort och växtplats och liknande. Sen ställs du alltid inför "hur stort är ett blomkålshuvud?", det kan vara nästan hur stort eller hur litet som helst helt enkelt. (det samma gäller ju både löken och moroten också men i det här receptet är deras bidrag i ganska liten mängd jämfört med blomkålen).

  Det blir alltså helt meningslöst att göra en generell exakt beräkning. Du kan beräkna ett ungefärligt värde på din rätt vid ett specifikt tillfälle om du har tabeller och vikt (blir fortfarande bara ungefärligt då värdet i tabellen alltid kommer vara ungefärligt), men det kan inte överföras på vad någon annan kommer laga när ingredienser av icke-standardiserad storlek anges i stycken och inte gram. Har man dessutom en tabell som ska räkna efter dl eller diameter eller cm eller liknande blir det ännu mindre exakt.

  Skulle gissa värdet blir något högre än det du räknat ut om det delas på 4 portioner och blomkålshuvudet är hyfsat stort. Men som sagt, omöjligt att räkna ut ett exakt generellt värde.


  obs: med det inget sagt att det är några katastrofalt höga mängder eller inte gör det till lchf eller något, bara att man lurar sig om man tror man kan exakt räkna ut hur mycket det blir utifrån receptet som sådant. Det är nog absolut en nyttig rätt tror jag, mycket bättre än många andra recept där kolhydraterna kommer från sämre källor än här. Passar inte i de mängderna för de som behöver äta ordentligt lågt, men absolut för de som "tål" lite mer.

  J
  2011-09-09 19:16:11

  J. Jag har räknat ut kolhydratsmängden från den nya Atkinsboken där det står hur mkt kolhydrater det är i mängden grönsaker som står i receptet, inte i vikt utan i cm och dl. Visst, det är svårt att veta om moroten och löken var 2 eller 3 cm i diameter. Enligt Skaldeman går det bra att ha med lök i maten för att det ska ge smak bara man slänger den och inte äter upp den. Glömde däremot skriva att jag delade kolhydratsmängden på 4 port. Är jag helt ute och seglar ber jag om ursäkt.

  Viola
  2011-09-09 03:59:18

  Viola - det kan du helt omöjligt uttala dig om så exakt utan att ha pja fel. Varför? det är inga viktangivelser på grönsakerna såsom blomkålen och hur mycket morötter som sparas. Det är heller inte så att grönsakerna inte ger en del ut i vattnet till buljongen. Så tyvärr helt meningslöst att försöka ange ett så exakt värde som "6.4 g/port", ännu mindre så när inte ens portionsangivelsen är helt spikad utan "4-5".


  Det är ett recpet som innehåller en del kolhydrater, inte ett särskilt snålt sådant. Men några "jättemängder" som skulle göra det till inte lchf? nej, knappast inte. Och nej det kan inte räknas ut exakt hur mycket det blir utifrån receptet som sådant.

  J
  2011-09-08 19:53:25

  Det godaste jag har ätit på länge. Jag har alltid älskat fläsklägg och rotmos och det här moset är godare än vanligt rotmos.

  Läser man HELA receptet så står det att man ska koka köttet med purjo, lök och morot för att ge smak. Sen slänger man det förutom några bitar morötter. Även om man nu skulle använda löken så blir inte kolhydratsmängden mer än 6,4 g kolhydrater/port.

  Viola
  Betyg:  52011-07-14 19:56:20

  lät väldigt gott :)

  emma
  2011-04-09 13:29:57

  LMA: För att? Eller för att du inte har riktigt koll på vad saker innehåller i kolhydrater kanske? Eller glömde du bara en stund att "vanlig" lök innehåller dubbelt så mycket kolhydrater ungefär som purjolök (som ligger ungefär som broccoli) när du plockade den på slump att gnälla på?
  Eller försökte du hävda någon "allmänt" "ovanjordgrönsaker"? Pja purjolök har en stor del som växer ovan jord (den gröna) medans den del som man äter av "vanlig" lök växer helt under. Men det under förutsättning att den "regeln" var särskilt vettig, vilket den inte är då t ex rättika innehåller nästan inga kolhydrater alls.
  Morötterna ligger även de nära den gula löken. Skaffa lite mer koll innan ett sådant generellt gnällande.


  Oavsett allt det, kan det vara värt att tänka på att sammantaget ligger det här receptet ganska högt i kolhydrater (många bäckar små, men då är t ex blomkålen mer bidragande till det än 10 cm purjo).

  J
  Betyg:  12011-04-09 01:01:48

  Morot + purjolök, så var den måltiden förstörd ur LCHF-synpunkt.

  LMA

Kommentar Ditt namn (kommer att visas)

Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar


Andra populära recept inom samma kategori

Bookmark and Share