Start > LCHF-Recept: Sparris, olika varianter!

Sparris, olika varianter!

Portioner: 2-4
Källa: lchfwilliam
Visa alla recept för: lchfwilliam
Bild saknas

Har du en bild på detta recept? Lägg till en bild till receptet!


Ingredienser:
Grön sparris 0.5 kg
Vit sparris 0.5 kg

Baconlindade:
Bacon 200 g
olivolja
1 vitlöksklyfta
salt&peppar

Smoothie:
grädde

Soppa:
1-2 lök
200 g smör
persilja
salt&peppar
1 kycklingbuljong i 0.5 liter vatten

Gör så här
OBS! Vit sparris måste skalas innan tillagning! Grön sparris kräver enbart att man låter stjälken brytas av självmant då man böjer sparrisen mellan toppen och bottnen.

Baconlindade: Ta gröna sparristoppar och salta, peppra, pressa en vitlök och olja dem allesammans. Linda in 4-5 sparrisar i 2-3 baconlängder. Stek tills baconen är brun eller ugnsbaka tills dito. Sedan ät.

Smoothie:
Av bottnarna kan du göra smoothie. Skala då av först 2-3 lager av de trådiga lagren, sedan koka upp i 10-15 minuter ordentligt, i buljong eller saltat vatten. Stavmixa med lite vatten tillsatt, efter behag. Häll upp, med en skvätt grädde (fet så det förslår) och njut.

Kokt sparris:
Vit sparris måste skalas 2-3 lager innan tillagning. Skär även av bottnen (2 cm) och släng. Sedan kan de kokas upp i 3-10 minuter som vanlig sparris. Alternativt göras till utsökt soppa.

Soppa:
Tärna en gul lök och sautera i 200 g smör tills gyllenbrun. Häll i buljongen (efter konsistensbehag) och koka med sparrisen under lock i ca 30 minuter. Sedan pureas alltihop till en delikat soppa.
Salta och peppra, även på med persilja. Ett gött tips är att lägga i lite stekt Parma/Serranoskinka med stekta pinjenötter. Det ger ordentlig sälta till den annars så neutrala och milda sparrissoppan.

Min instruktionsvideo på engelska:Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Betyg 5,0 av 1 rösterKommentarer (2)

  2015-02-18 10:40:21

  Jag brukar använda "skräpet" från de vita sparrisen till att koka buljong på om jag gör soppa. Jag fick ett tips av en grönsaksförsäljare en gång; att bygga en bas av de träiga stumparna och skalen, ta lite vatten och sedan lägga de vita skalade sparrisarna ovanpå. På det sättet kan man ångkoka sparrisen. När man sedan silar vattnet är det mycket gott i en sås till sparrisen (tillsätt grädde, smör,salt och peppar, eventuellt vitt vin och red såsen) eller i en soppa. På det sättet utnyttjar man hela sparrisen och får ännu mer sparrissmak. :)

  Emelie
  Betyg:  52012-09-11 16:27:25

  Jättebra med lite olika varianter på sparrisen.
  Supert med en video till!

  Miss

Kommentar Ditt namn (kommer att visas)

Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar


Andra populära recept inom samma kategori

Bookmark and Share