Start > LCHF-Recept: Ängamat

Ängamat

Portioner: 4
Källa: I Vårt Kök
Visa alla recept för: I Vårt Kök
Ängamat
Foto: Mimmi Englund / I Vårt KökIngredienser:
1 knippe små morötter
½ blomkålshuvud
1 bunt sparris
3 salladslökar
100 g sockerärtor
2 dl vatten
1 msk grönsaksbuljong
7 dl mjölk, 3%
½ dl vispgrädde
2 äggulor

Gör så här
Börja med att skölja alla grönsaker noggrant. Skrubba av morötterna om det behövs, men skala dem inte. Skär blomkålen i små buketter. Skär morötterna i bitar, ca 2 cm långa. Skiva salladslöken tunt. Dra bort den lilla tråden på ärtskidorna om du orkar. Annars räcker det att halvera dem. Skär bort den hårda änden på sparrisen, och dela varje stjälk i 3-4 bitar.

Sätt en stor kastrull på spisen och lägg i en stor klick smör. Låt det smälta och lägg sedan i blomkål och morötter. Häll genast på 2 dl kallt vatten. Koka upp och rör i buljongen, pulver eller tärning går lika bra så länge den är ekologisk. Krydda med salt och finmalen vitpeppar. Låt koka under lock i ungefär 5 minuter, tills blomkål och morötter börjar mjukna. Kom ihåg - sladdriga grönsaker hör inte hemma i en primörsoppa.

Lägg ner sparrisen och låt koka en minut. Lägg därefter ner sockerärtor och salladslök i kastrullen. Häll i mjölken och låt soppan koka upp igen under omrörning. Låt bara koka ett par minuter och akta så att värmen inte är för hög. Mjölk bränner lätt fast, det hade jag glömt bort.

Knäck äggen och lägg gulorna i en liten mugg. Häll i grädde och blanda ihop. Ta kastrullen från plattan och häll ner gräddblandningen i en långsam stråle och rör hela tiden i soppan. Det är viktigt att soppan inte kokar igen efter att äggen har blandats i. Då skär sig soppan, och den går visserligen bra att äta även så. Men det blir ändå en sådan besvikelse.

Servera gärna tillsammans med fröknäcke. Bred på ett härligt, tjockt lager smör och en skiva eller två av någon god lagrad ost. Ät och njut och känn hur sommaren smakar.Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet
Kommentarer (1)

    2013-12-29 20:28:08

    Gott. Jag hade även broccoli i vilket var gott.

    Jonathan

Kommentar Ditt namn (kommer att visas)

Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar


Andra populära recept inom samma kategori

Bookmark and Share