Start > LCHF-Recept: Pasta med musslor, tomat och chèvre

Pasta med musslor, tomat och chèvre

Portioner: 4
Källa: I Vårt Kök
Visa alla recept för: I Vårt Kök
Pasta med musslor, tomat och chèvre
Foto: Mimmi Englund / I Vårt KökIngredienser:
Vitkålspasta
¼ vitkålshuvud
smör

Musslor
1 kg blåmusslor
1 fänkål
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
½ röd chili
1-2 dl vitt vin
smör

Pastasås med tomat, getost och pinjenötter
75 g pinjenötter
2 vitlöksklyftor
250 g cocktailtomater
200 chèvre
100 g skalade räkor
1 knippe bladpersilja
smör
flingsalt

Gör så här
Ta dig tid att göra en noggrann mise en place. Det kommer du och maten att tjäna på. Dessutom får man känna sig som en proffskock med alla skålar med hackat och delat och förberett. Snyggt blir det också. Vi tar det steg för steg så går det bra. Och var gärna flera i köket, så går det ganska så fort. Har du gäster så ge dem ett glas vin och en skål räkor att skala eller musslor att skrubba.

Strimla vitkålen tunt. Plocka bort alla grova bitar. Lägg i en skål och ställ åt sidan.

Skrubba musslorna med en liten kniv. Plocka bort dem som inte stänger sig eller som har trasiga skal. Lägg i en bunke och ställ åt sidan.

Skala räkorna, om gästerna inte har gjort det åt dig. Gör det i så fall själv, eller muta gästerna med mera vin. Glöm inte bort ett glas till dig själv.

Dela fänkål på hälften och skär bort rotstocken. Skiva den tunt och lägg i en skål. Finhacka gul lök, en vitlöksklyfta och den röda chilin. Lägg ner i skålen med fänkål.

Finhacka ytterligare två vitlöksklyftor och lägg dem i en separat skål. Halvera cocktailtomaterna och lägg i en annan skål. Skär bort det yttre skalet på chèvren och bryt osten i bitar. Lägg bitarna i ytterligare en skål. Plocka bladpersiljan och grovhacka den. Lägg den i en alldeles egen liten skål.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de har fått fin färg. Akta så de inte blir brända. Lägg dem i en egen skål.

Börja nu med att tillaga musslorna. Sätt en stor kastrull på spisen och lägg i en ordentlig klick smör. Fräs fänkål, chili, lök och vitlök tills de börjar mjukna. Häll på vinet och lägg på locket. Passa på att fylla på ditt eget och gästernas vinglas. Låt grönsakerna koka i vinet ett par minuter. Se till att det är riktigt varmt innan du lägger i musslorna, det ska ånga rejält när du lyfter på locket. Snabbt i med musslorna och på med locket igen. Efter ett par minuter har musslorna öppnat sig. Ta då kastrullen från plattan och häll upp musslor och spad i en stor, ren bunke.

Skölj ur kastrullen och gör sedan vitkålspastan i den. I med smör, i med vitkål, låt fräsa på medelvärme tills kålen precis börjar mjukna. Akta så att den inte börjar få för mycket färg. Salta och peppra. Om du lagar mat ensam så ställ kastrullen åt sidan en stund nu. Har du sällskap så sätter du en gäst på att sköta kålen medan du briljerar med pastasåsen.

Hetta upp en stor stekpanna, gärna med höga kanter. Lägg i en ordentlig klick smör och fräs vitlöken i smöret till den blir mjuk. Lägg i cocktailtomaterna och rör runt. Eftersom du är en sådan mästerkock så hinner du plocka ut musslorna ur sina skal samtidigt. Inte allihop, men ungefär hälften. Eller så är ni tre i köket så du kan få hjälp med det här momentet också.

Lägg i vitkålspastan i stekpannan och blanda ihop med tomater och vitlök. Nu är det lite tempo som gäller. Lägg i de skalade räkorna och de musslor som du tagit ut ur skalen, plus det mesta av fänkålsfräset från musslorna. Se till att du inte häller med spadet, då blir rätten alldeles för blöt och såsig. Blanda runt försiktigt. Lägg i chèvrebitarna och rör ner dem så att de börjar smälta. Strö över bladpersiljan och pinjenötterna och en nypa flingsalt. Lägg i några musslor med skal vid serveringen, och ställ fram resten av musslorna i en skål på bordet.Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet
Kommentarer (0)


Kommentar Ditt namn (kommer att visas)

Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar


Andra populära recept inom samma kategori

Bookmark and Share