Start > LCHF-Recept: LCHF gröt

LCHF gröt

Portioner: 1
Källa: Tasteline
Visa alla recept för: Tasteline
Bild saknas

Har du en bild på detta recept? Lägg till en bild till receptet!


Ingredienser:
0,5 dl kruskakli eller fibrex Kan hittas bland mjölprodukterna
0,5 dl pofiber, Finns oftast ibland dom glutenfria produkterna
2 msk psylliumfrön
1,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
1 krm salt


Gör så här
1. Lägg i fibex, pofiber, salt, psylliumfrön och vatten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning tills fröna har börjat att "slemma" lite.

2. Kläck i ägget och rör om tills ägget har stelnat.

3. Häll i mjölken och låt koka ca 1 minut.

Servera gröten direkt som den är eller med bär, frukt eller sylt!Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Betyg 4,0 av 1 rösterKommentarer (10)

  2011-08-10 17:03:38

  *hint* det är inte bara kolhydraterna i något som avgör om det är nyttigt eller inte. Alla fibrer är inte lika för kroppen, kruskakli är i princip den sämsta sort du kan hitta med dessutom indikationer att skapa/utlösa tarmsjukdomar i längden som exempelvis IBS. Spannmål hör inte till lchf av flera anledningar än kolhydratsmängden, dels glutenet (bör dock inte vara mycket i kli) men också de så kallade antinutrienerna som hindrar kroppen att ta upp en hel del nyttigheter, de finner du garanterat i klin och då i större koncentration. Ska du nödvändigtvis ha ett spannmålsfiber så välj i så fall havrefiber, mindre skadligt.

  J
  2011-08-09 21:55:18

  J,

  Vad är det som är så illa med kruskakli, menar du? Består egentligen mest av fibrer. Nettokolhydraterna är 15g/100g vara, men med tanke på hur fjäderlätt en halvdeciliter kruskakli är så blir det hela i mina ögon ganska försumbart.

  Men visst, om man kör fakir, UFO eller motsvarande så kan jag förstå att man vill avstå. För mer moderata LCHF:are (som jag själv) tycker jag dock att det borde vara godkänt (dvs i de rimliga doser det alltid brukar vara fråga om i receptangivelser).

  Jensa
  2011-06-19 13:03:41

  Tänker inte prova, kruskakli är rejält onyttigt och hör inte hemma i lchf och alternativet fibrex tycker jag inte om.

  Men AnO - fiberhusk är inte samma sak som hela psylliumfrön - husken är bara malda skal av sådana frön så det lär bli helt olika effekt.

  J
  2011-06-19 11:12:46

  Ni som gjort denna gröt och lyckats: hur har ni gjort?
  Jag tycker att 2 msk fiberhusk (psylliumfrön) är alldeles för mycket. Innan det hade kokat upp så var allt redan jättetjock och slemmigt. Hel omöjligt att röra i. Fick tillsätta nästan dubbelmängd vätska och vispa och röra jättehårt. Trots detta blev den väldigt tjock och bångstyrig. Jättesvår att hälla av och det blev klumpar. Smaken och konsistensen är i övrigt jättebra, men minska på psylliumfröna, eller?

  AnO
  2011-04-10 23:53:55

  Har en fråga. Vad för gröt smakar det som. förmodar att det är havregrynsgröt. Har jag fel?

  Gustav
  Betyg:  42010-07-21 23:11:27

  .

  Jensa
  2010-07-21 23:11:07

  Glömde betygsätta...

  Jensa
  2010-07-21 23:09:40

  Det tog lite tid innan jag kom mig för att testa, men i morse gjorde jag det. Jag var på förhand skeptisk, vilket framgår i förra inlägget, men blev mycket positivt överraskad av resultatet!

  Jag använde kruskakli (alltså inte fibrex) och vispgrädde istället för mjölk. Och så hade jag i det där omtalade ägget ;-), som ju inte syns i ingredienslistan men dock i tillagningsanvisningen...

  Häftigt att detta kunde smaka som riktig gröt, för det var faktiskt vad det gjorde! Åt gröten med en skvätt vispgrädde och ett par matskedar Önos lågkalorisylt (jordgubb, med bara några få gram kh/100 g sylt). Ett mycket gott frukostalternativ som jag kommer att göra åtskilliga gånger framöver!

  Jensa
  2010-06-05 23:06:59

  Hahaha...en sån skön kommentar i all sin enkelhet: "Vilket ägg???" Spot on. Man undrar ju detsamma. Har kollat källan Tasteline, och ägget lyser med sin frånvaro även där. ;-) Man får väl anta att receptet fattas just ett ägg och varken mer eller mindre.

  Har förresten inte provat gröten än, ska göra det imorgon eftersom jag provianterade psylliumfrön nu idag. Receptet låter lite skumt, hur fanken ska detta kunna påminna om gröt..? Men självklart är man spänd på resultatet. Återkommer när jag testat, that's a promise.

  Jensa
  2010-05-24 10:17:18

  Vilket ägg???

  Ankan

Kommentar Ditt namn (kommer att visas)

Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar


Andra populära recept inom samma kategori

Bookmark and Share